Over het LAP

Het Landelijk afvalbeheerplan (LAP) is het kader voor afval en circulaire economie in Nederland. Het LAP bestaat uit een beleidskader en sectorplannen. Alle overheden moeten rekening houden met het LAP.

Wat staat er in het beleidskader?

Het beleidskader beschrijft afvalactiviteiten zoals afvalscheiding, inzamelen, recycling, verbranden, storten en grensoverschrijdend transport. Daarnaast komen ook andere onderwerpen aan de orde, zoals circulaire economie,  het onderscheid afvalstof of niet-afvalstof, zeer zorgwekkende stoffen en vergunningverlening en toezicht.

Wat staat er in de sectorplannen?

In het LAP staan 85 sectorplannen. In de sectorplannen is het algemene kader uitgewerkt voor specifieke afvalstromen, bijvoorbeeld voor textiel, kunststoffen of oliehoudende afvalstoffen.

Voor alle overheden en bedrijven

In de Wet milieubeheer is in artikel 10.14 vastgelegd dat bestuursorganen rekening moet houden met het LAP. Dit geldt bij het opstellen van verordeningen en plannen in het kader van de Wet milieubeheer en Omgevingswet. Daarnaast is het LAP het kader voor de vergunningen en regels voor alle bedrijven die afval produceren, en bedrijven die afval verwerken.

Looptijd en wijzigingen

De EU Kaderrichtlijn afvalstoffen en de Wet milieubeheer verplichten de minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) om ten minste eenmaal in de zes jaar een afvalbeheerplan vast te stellen.

Vanaf 28 december 2017 geldt het derde Landelijk afvalbeheerplan. Tussentijds wordt het plan gewijzigd als ontwikkelingen daar aanleiding toe geven. Op 19 juli 2019 is daarom de eerste wijziging van het LAP in werking getreden. En op 2 maart 2021 is de tweede wijziging in werking getreden. Het wijzigen van het LAP gaat volgens een wettelijke procedure met inspraak.

Het LAP3 zou eind 2023 vervangen worden door de opvolger: het Circulair Materialenplan (CMP). Dit plan is nog in ontwikkeling. Daarom is de looptijd van het LAP3 met twee jaar verlengd, tot en met 29 december 2025. Zodra het CMP in werking treedt, vervalt het LAP3.

Vragen?

Heeft u vragen over de inhoud van het LAP, het proces van wijzigen of het Circulair Materialenplan, stel deze dan via de Helpdesk Afvalbeheer (op de website Afval Circulair).