FAQ Besluit melden ZZS
Het Besluit melden zegt dat u de benaming van de ZZS moet verstrekken
(i) zoals opgenomen in uw omgevingsvergunning;
(ii) zoals opgenomen in de informatie die u aan uw bevoegd gezag verstrekt heeft over de emissies van die stoffen naar de lucht of het water.
De documenten bedoeld onder (ii) zullen in praktijk zijn: het vermijdings- en reductieprogramma en eventuele andere stukken die u in dat kader aan uw bevoegd gezag heeft verstrekt.
De Leidraad informatieverplichting ZZS Besluit melden geeft aanvullende aanwijzingen om te voorkomen dat u namen verstrekt van ZZS die feitelijk niet in de afvalstof te verwachten zijn.
Als in de documenten bedoeld onder (i) en (ii) een onder de ZZS vallende stofgroep met een verzamelnaam staat aangeduid (bijv. “PFAS” of een bepaalde subgroep van PFAS), zonder dat individuele leden van die stofgroep staan uitgeschreven, voldoet u aan de verplichting van het Besluit melden als u de verzamelnaam verstrekt aan uw afvalverwerkers.
Als er wel namen van individuele stoffen van de stofgroep staan uitgeschreven, moet u die individuele stofnamen ook verstrekken aan uw afvalverwerker(s), tenzij voor bepaalde individuele stoffen is vastgesteld dat ze geen ZZS zijn.
Dan verplicht het Besluit melden er niet toe dat u uw afvalverwerkers over deze ZZS informeert.
Wel kan het niet-noemen van aanwezigheid van ZZS, terwijl uw bedrijf beschikt over informatie waaruit volgt dat deze ZZS schade toebrengt aan het milieu/de volksgezondheid, een schending opleveren van de zorgvuldigheidsnorm genoemd in artikel 6:162 Burgerlijk wetboek. (Zie hiervoor de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam inzake de civiele aansprakelijkheid van Chemours jegens vijf gemeenten in het tijdvak 1984-1998, onder meer overweging 6.17 en 6.22.)
Ook kunnen bepalingen in uw contract met uw afvalverwerker vereisen dat u hem informatie over aanwezige ZZS verstrekt, ook als dat niet hoeft op grond van het Besluit melden.
U kunt tenslotte ook uit eigen beweging, vanuit uw beleid voor milieu-verantwoord ondernemen en omwille van een goede relatie met de verwerker(s) van het betreffende afval, ervoor kiezen om de informatie te delen.
Op grond van Wet milieubeheer art.10.39, tweede lid, moet de verstrekte informatie over “aard, eigenschappen en samenstelling” van een afvalstof worden opgenomen in de begeleidingsbrief die bij afvaltransport wordt meegegeven. Voor de ZZS-namen kan het vrije veld van het format gebruikt worden. Als de lijst stofnamen, inclusief eventuele aanvullende informatie die u daarbij wilt geven, te groot is om in het vrije veld te passen, kunt u een aparte pagina aanhechten als bijlage.
Maar het (elektronische) format van de begeleidingsbrief is in praktijk vaak niet geschikt om deze informatie op te nemen. Het bijvoegen van een bijlage met extra informatie (over bijvoorbeeld ZZS) is in elektronische formats ook niet altijd mogelijk.
Zoals de Leidraad informatieverplichting ZZS Besluit melden aangeeft, is de Informatie over ZZS van belang in het acceptatieproces dat aan afvaltransporten vooraf gaat. In het acceptatieproces wordt de informatie over “aard, eigenschappen en samenstelling” van een afvalstof in de praktijk vastgelegd. Bij voorkeur gebeurt ook de melding van ZZS (met eventuele aanvullende beschikbare informatie) in het acceptatieproces tussen ontdoener en verwerker.
Gezien de verplichting in artikel 10.39, tweede lid, van de Wm, wordt aanbevolen om in de begeleidingsbrief, als er sprake is van gemelde ZZS, een standaardzin op te nemen zoals: "ZZS-informatie is verstrekt aan de ontvanger en beschikbaar voor inzage in de administratie van ontdoener en verwerker”.
U gaat dan daarover met uw afvalverwerker het gesprek aan.
De formulering van de informatieplicht in het Besluit melden bevat de woorden “ten minste”. Dit betekent, dat uw afvalverwerker u om méér informatie kan vragen; bijvoorbeeld om naast de naam van de ZZS ook informatie te krijgen over de concentratie van de ZZS in de afvalstof. Welke extra informatie een afvalverwerker precies nodig heeft om een afvalstof veilig te kunnen verwerken, verschilt van geval tot geval. Daarom is dit niet in het Besluit melden vastgelegd.
Als de afvalverwerker te weinig informatie heeft om verantwoorde verwerking van uw afvalstof te borgen, kan hij die niet meer innemen. Eventueel kan hij benodigd onderzoek zelf uitvoeren en het innametarief voor uw afvalstof verhogen om de onderzoekskosten te compenseren. Het is daarom verstandig om zo vroeg mogelijk met uw afvalverwerker het gesprek aan te gaan. Wat heeft hij precies nodig? Heeft u die informatie al of vraagt het metingen? Hoe zijn die het meest efficiënt te doen? Door wie?
Extra toelichting:
Het Besluit melden geeft nadere invulling aan een aantal artikelen in de Wet milieubeheer. Artikel 10.39 van die wet zegt (in het eerste lid) dat degene die een afvalstof afgeeft daarbij informatie moet verstrekken over de “aard, eigenschappen en samenstelling” van de afvalstof. In principe kan dit heel veel informatie omvatten. Van belang is alleen informatie die de afvalverwerker nodig heeft om de afvalstof veilig en milieu-verantwoord te kunnen verwerken (eventueel recyclen). De afvalverwerker moet in eerste instantie zelf bepalen welke informatie hij nodig heeft, maar zijn bevoegd gezag (omgevingsdienst) moet dat ook beoordelen en hem zo nodig aansporen om voldoende informatie te verkrijgen.
De Wet milieubeheer zegt in artikel 10.39, eerste lid, dat degene die een afvalstof afgeeft (de “ontdoener”) daarbij informatie moet verstrekken over de “aard, eigenschappen en samenstelling” van de afvalstof. Het verstrekken van informatie is dus de verantwoordelijkheid van de ontdoener en daarmee zijn de kosten ook voor hem. Dit is in lijn met het algemene principe in het milieubeleid “de vervuiler betaalt”.
De ontdoener kan met zijn afvalverwerker bespreken wie eventueel benodigd onderzoek (metingen) het best (meest efficiënt) kan uitvoeren; de ontdoener of de afvalverwerker. Degene die het onderzoek op zich neemt kan uiteraard gebruik maken van externe deskundigheid, bijv. een laboratorium van een derde partij.
Als wordt afgesproken dat de afvalverwerker het benodigde extra onderzoek uitvoert (of laat uitvoeren door een derde) kan deze de kosten doorberekenen aan de ontdoener, bijvoorbeeld door middel van een verhoogd innametarief. De afvalverwerker kan eventueel zijn onderzoekskosten voor meerdere afvalstromen uitmiddelen over de betreffende klanten. Dit zijn de eigen commerciële overwegingen van de afvalverwerker.
Zoals de Leidraad informatieverplichting ZZS Besluit melden aangeeft, zou u naar de letter van het Besluit melden aan uw afvalverwerkers de namen van alle ZZS moeten verstrekken die in uw milieu¬vergunning en/of uw VRP staan genoemd. U voldoet dan aan de wetgeving, maar doet hiermee vaak “loze” meldingen, want in een deel van uw afvalstoffen zullen de gemelde ZZS feitelijk niet te verwachten zijn. Een ZZS staat genoemd in de milieuvergunning en/of het VRP omdat deze ZZS in een bepaald bedrijfsonderdeel gebruikt wordt, gemaakt wordt, ontstaat of door andere oorzaak aanwezig is. De ZZS is dan niet verwachten in een afvalstof die afkomstig is van een ander onderdeel van het bedrijf.
Daarom geeft de leidraad aan dat het de bedoeling is dat ontdoeners een ZZS die ze op grond van artikel 10 van het Besluit melden moeten melden, alleen melden als die ZZS relevant is voor de afgegeven afvalstof. Met “relevant” wordt bedoeld dat een ZZS wordt gebruikt, wordt gemaakt, ontstaat of door een andere oorzaak aanwezig is in het onderdeel van het bedrijf waar de afvalstof vandaan komt.
Als u toch alle ZZS-namen aan uw afvalverwerker verstrekt die genoemd staan in uw milieuvergunning en vermijdings- en reductieprogramma, is het aan te raden om daarbij aanvullend te vermelden welke van de genoemde ZZS er niet in zitten, met een toelichting waarom niet. Zo krijgt de verwerker de juiste informatie. Zonder de aanvullende informatie zal de verwerker u waarschijnlijk benaderen met vragen over de aanwezigheid van de ZZS.
Deze aanpassing van het Besluit melden levert u geen nieuwe verplichting op.
Maar u kunt als ontdoener van afvalstoffen altijd vragen krijgen van uw afvalverwerker(s) over de aanwezigheid van ZZS of andere eigenschappen van een afvalstof die u afgeeft. U moet de gevraagde informatie verstrekken als u die heeft, of er rekening mee houden dat u kosten doorberekend krijgt van onderzoek dat uw afvalverwerker moet (laten) doen omdat u de informatie niet kunt geven. Dit staat los van de nieuwe bepalingen in het Besluit melden.
Ja. Artikel 8.29, eerste lid, onder b, van het Besluit kwaliteit leefomgeving geeft bevoegd gezag de mogelijkheid om in vergunningen aanvullende informatieverplichtingen op te leggen, met als motivatie dat het ontbreken van de aanvullende informatie tot extra risico leidt in de verwerking van het afval. Dit volgt zoals gezegd uit de bestaande regelgeving rond vergunningverlening en hiervoor gelden de gebruikelijke procedures voor overleg en eventueel bezwaar en beroep. Het staat los van de aanpassing van het Besluit melden.